Kapłony i szczeżuje
Opis: „Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej.Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. Kapłony i szczeżuje jest dostępny w sprzedaży w kategorii wywiady w cenie 37 zł i 91 gr (trzydzieści siedem złoych i dziewięćdziesiąt jeden groszy), Marka tego produktu to Czarne. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 1137184. Następna oferta to Taki krótki urlop. Tą ofertę wyświetlono dwanaście razy.Numer dostawcy | 31945 |
ID | 7896bba8-4a6c-4f6a-86bb-820fff9526c9 |
Ostatnia zmiana | 1675129439430 |
Waluta | PLN |
Isbn | 978-83-804-9797-9 |
Kategoria | Wywiady |
Numer produktu | 1137184 |
Wyświetleń | 12 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |
filesSize | epub 10,53 / mobi 15,98 |
language | polski |
tag | obyczaje |
tag | kuchnia polska |
tag | mobi |
tag | ebook |
authors | Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux |
protectionType | LEGIMI |
originalPrice | 37.91 |
tag | tradycja |
tag | historia |
filesCount | 2 (epub, mobi) |
section | ebook |
tag | kulinaria |
tag | kultura |
formats | epub, mobi |
isPromo | no |
tag | epub |
ProgramName | Publio |
Producent | Czarne |