Kuchnia dwudziestolecia
Opis: Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie.Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego! Autorka o sobie:Agnieszka Jeż – filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry. Kuchnia dwudziestolecia jest dostępny w sprzedaży w kategorii kuchnia polska w cenie 29 zł i 90 gr (dwadzieścia dziewięć złoych i dziewięćdziesiąt groszy), Marka tego produktu to Wydawnictwo RM. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 1171562. Następna oferta to Okudżawa. Tą ofertę wyświetlono dziewięć razy.Numer dostawcy | 31945 |
ID | e86d7c2d-7f60-4427-bcf3-b43f8f5e702b |
Ostatnia zmiana | 1675129438838 |
Waluta | PLN |
Isbn | 978-83-777-3639-5 |
Kategoria | Kuchnia polska |
Numer produktu | 1171562 |
Wyświetleń | 9 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |
language | polski |
filesSize | epub 5,68 / mobi 3,00 |
tag | mobi |
tag | ebook |
tag | obyczaj szlachecki |
tag | II Rzeczpospolita Polska |
tag | przepisy kulinarne |
protectionType | LEGIMI |
tag | tradycja |
filesCount | 2 (epub, mobi) |
originalPrice | 29.90 |
authors | Agnieszka Jeż |
section | ebook |
tag | kulinaria |
formats | epub, mobi |
isPromo | no |
tag | epub |
tag | międzywojnie |
tag | mięsa |
ProgramName | Publio |
Producent | Wydawnictwo RM |