![Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.
„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko](https://img.allee.pl/183/cena-konfitury-kompoty-i-inne-konserwy-owocowe-przepisy-naszych-babc-2644850-400.webp)
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć
Opis: Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, — bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, — już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym „kijowskim sposobem“, miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia.” W książce znajdziemy następujące przepisy: I. KONFITURY 1. Rabarbarum. 2. Czereśnie. 3. Poziomki i truskawki. 4. Róża. 5. Agrest. 6. Orzechy włoskie. 7. Maliny. 8. Porzeczki. 9. Morele, renklody, śliwki. 10. Gruszki. 11. Jabłuszka rajskie i syberyjskie. 12. Głóg i dereń. 13. Melon i arbuz. 14. Pigwy. 15. Berberys. 16. Borówki. 17. Brzoskwinie. 18. Ananas. 19. Żórawiny. 20. Pomarańcze. 21. Cytryny. 22. Kasztany. II. GALARETY 23. Galareta agrestowa. 24. Galareta porzeczkowa. 25. Galarety: poziomkowa, truskawkowa lub wiśniowa. 26. Galareta malinowa. 27. Galareta jabłeczna. III. DŻEMY 28. Dżem z jabłek. 29. Dżem truskawkowy. 30. Dżem porzeczkowy. 31. Dżem wiśniowy. 32. Dżem agrestowy. 33. Dżem śliwkowy. 34. Dżem morelowy. 35. Dżem pomarańczowy. IV. SOKI OWOCOWE Z CUKREM (syropy) 36. Syrop... Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć jest dostępny w sprzedaży w kategorii księgarnia ( E-booki ) [ E-poradniki ] w cenie 3 zł i 99 gr (trzy złoych i dziewięćdziesiąt dziewięć groszy), Marka tego produktu jest nieznana.. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 2644850. Następna oferta to Der Kopfgeldjäger Folge 37/38 (Zwei McQuade Western). Tą ofertę wyświetlono sześć razy.Numer dostawcy | 44084 |
ID | c1b73e74-8de7-415a-92a4-3e16eefe73cd |
Ostatnia zmiana | 1675140793368 |
Waluta | PLN |
Dostępność | 1 |
Kategoria | Księgarnia/E-booki/E-poradniki |
Numer produktu | 2644850 |
Wyświetleń | 6 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |
Wydawnictwo | Psychoskok |
Autor | Pani Elżbieta |
Rok wydania | 2017 |
Format | EPUB, MOBI(Kindle), PDF |
ISBN | 978-83-7900-778-3 |