![Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe. A jednak „statystyczny Polak” zjada dziennie nie więcej niż pięć plasterków ogórka.Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesm](https://img.allee.pl/904/cena-jedz-zielone-1106571-400.webp)
Jedz zielone
Opis: Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe. A jednak „statystyczny Polak” zjada dziennie nie więcej niż pięć plasterków ogórka.Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań. Jedzenie warzyw kojarzy nam się zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe „pole rażenia”. Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą. I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych – brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.Książka przedstawia właściwości i potęgę zdrowotną zielonych warzyw, z naciskiem na te, które są dostępne w Polsce. Pokazuje, jak można je wykorzystać w zmaganiach z różnymi dolegliwościami i chorobami. Podpowiada, jak przekonać do „zieleniny” dzieci i niechętnych dorosłych. Książka zawiera blisko 90 przepisów, które pozwalają najlepiej wykorzystać najlepiej zdrowotne właściwości zielonych warzyw, a jednocześnie przygotować smaczne i pełnowartościowe posiłki. O Autorkach:HANNA STOLIŃSKA-FIEDOROWICZ – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne i radiowe oraz artykuły naukowe i popularnonaukowe. PAULA KRAŚNIEWSKA – kucharz z pasją do gotowania i zamiłowaniem do karmienia innych. Doświadczony szef kuchni specjalizujący się w cateringu dietetycznym. Z naturalną lekkością komponuje i przyrządza barwne, zróżnicowane, pyszne i zdrowe posiłki dla wszystkich diet. Jedz zielone jest dostępny w sprzedaży w kategorii zdrowie w cenie 27 zł i 90 gr (dwadzieścia siedem złoych i dziewięćdziesiąt groszy), Marka tego produktu to Wydawnictwo M. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 1106571. Następna oferta to Śmiertelna dawka. Tą ofertę wyświetlono cztery razy.Numer dostawcy | 31945 |
ID | 144e1f90-8825-4101-bc8c-f9f79d9a18d1 |
Ostatnia zmiana | 1675129439883 |
Waluta | PLN |
Isbn | 978-83-804-3613-8 |
Kategoria | Zdrowie |
Numer produktu | 1106571 |
Wyświetleń | 4 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |
language | polski |
tag | ebook |
tag | przepisy kulinarne |
protectionType | LEGIMI |
filesCount | 2 (epub, mobi) |
authors | Paula Kraśniewska, Hanna Stolińska-Fiedorowicz |
section | ebook |
tag | kulinaria |
tag | poradnik ebook |
tag | warzywa |
filesSize | epub 10,95 / mobi 23,65 |
formats | epub, mobi |
isPromo | no |
originalPrice | 27.90 |
tag | poradnik |
ProgramName | Publio |
tag | zdrowe odżywianie |
tag | zdrowie |
Producent | Wydawnictwo M |