COOPERS LAGER piwo domowe
Opis: COOPERS LAGER LAGER - Tradycyjne australijskie jasne piwo o złocisto-słomkowym odcieniu. Produkowane z najwyższej jakości australijskiego jęczmienia i tasmańskiego chmielu. Piwo jasne pełne o lekkim, orzeźwiającym smaku. Charakterystyka produktu: Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa. Każda z puszek zawiera: -1, 7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód). -torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem). Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5, 2%. (Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru). Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa: ilość cukru moc piwa 1000 g - 5, 2% 500 g - 4, 6% 450 g - 4% 250 g - 3, 4% Użytkowanie: Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie. POTRZEBNE WYPOSAŻENIE koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich) 1 kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub -np.:ekstrakt słodowy light czy -Enhancer -woda -cukromierz -balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l -rurka fermentacyjna -łyżeczka miarowa do cukru -kapslownica -kapsle -butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle. Kolejne etapy przygotowania piwa to: Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie) Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy. Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną. Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni. Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobie... COOPERS LAGER piwo domowe jest dostępny w sprzedaży w kategorii piwowarstwo w cenie 53 zł i 49 gr (pięćdziesiąt trzy złoych i czterdzieści dziewięć groszy), Marka tego produktu jest nieznana.. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 2063827. Następna oferta to SIMON BASIC NEOS RAMKA 5-KROTNA RUBINOWY BMRC5/033. Tą ofertę wyświetlono pięć razy.Numer dostawcy | 44131 |
ID | 02b43941-300a-4afd-9926-42eb6e1138b4 |
Ostatnia zmiana | 1671145251103 |
Waluta | PLN |
Kategoria | Piwowarstwo |
Numer produktu | 2063827 |
Wyświetleń | 5 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |