![ Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów, które posiadają największe stężenie pektyn o zawartości ok. 20-30%](https://img.allee.pl/947/cena--pektyna-cytrusowa-niskoslodzona-1-kg-2127614-400.webp)
Pektyna cytrusowa niskosłodzona 1 kg
Opis: Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów, które posiadają największe stężenie pektyn o zawartości ok. 20-30% m/m1. Dlaczego warto wybierać pektynę amidowaną? Pektyna (amidowana) cytrusowa to produkt 100% naturalny. Zawiera ona mniejszą ilość grup metylowych, przez co żeluje w szerszym zakresie pH 3, 0 oraz wymaga mniejszej zawartości cukru (stężenie na poziomie 65%). Pektyna amidowana jest wykorzystywana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Posiada właściwości żelujące i zagęszczające. W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów czy galaretek. Pektyny pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 6 g pektyn dziennie. Pektyna cytrusowa, niskosłodzona. Sposób użycia: Do przygotowania dżemów zaleca się stosowanie ok 8-16 g pektyny na 1 kg owoców. Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w temp. ok 60°C i dodać do gotującego się dżemu przed końcem gotowania lub wymieszać z połową szklanki cukru i dodać do dżemu przed końcem gotowania. Przepis na dżem (konfitury): Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru, do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. Odważoną pektynę – 30 g wymieszać z jedną szklanką cukru i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. Gotować 3 – 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru nie przerywając gotowania. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Pasteryzować dżem przez 20 minut. Składniki: pektyna amidowana (E440ii), dekstroza. Kraj pochodzenia: Polska/ Włochy Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1130kJ/270 kcal Tłuszcze - w tym tłuszcze nasycone 0 g 0 g Węglowodany - w tym cukry 44 g 44 g Błonnik 46 g Białko 0, 5 g Sól 3, 75 g ... Pektyna cytrusowa niskosłodzona 1 kg jest dostępny w sprzedaży w kategorii przetwory w cenie 105 zł i 49 gr (sto pięć złoych i czterdzieści dziewięć groszy), Marka tego produktu jest nieznana.. Produkt jest nowy, a oferta jest dostępna na sprzedaż po kliknięciu w kup teraz lub w przycisk więcej informacji. Numer oferty : 2127614. Następna oferta to HYCO Lakier Hybrydowy Do Paznokci 6 ml Kolor 065. Tą ofertę wyświetlono dziesięć razy.Numer dostawcy | 44131 |
ID | 6d7c9e0c-b520-42e7-83d3-f0952ee20149 |
Ostatnia zmiana | 1671145251892 |
Waluta | PLN |
Kategoria | Przetwory |
Numer produktu | 2127614 |
Wyświetleń | 10 |
Oferta sklepu | Zobacz ofertę sklepu |